Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét Dent-A-Lux Fogászat Kecskemét
Fogászat,
Fogszakorvosi rendelő
Fogbeültetés Kecskemét: fogimplantátum, csontpótlás garanciával

FOGBEÜLTETÉS - KOCKÁZATAI

Hitek és tévhitek az implantáció okozta szövődményekről

A Dent-A-Luxnál végzett fogbeültetés mindegyikét nagyon alapos vizsgálat előzi meg. Ennek során akár a legmodernebb PET és ConeBeam CT eljárások segítségével térképezzük fel az implantálandó területet. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a fogbeültetés legoptimálisabb kivitelezése mellett a páciensnek minél kisebb megterhelést okozzunk, a nem kívánt szövődmények esélyét pedig minimalizálni lehessen. Amint a mondás tartja: a legjobb védekezés a megelőzés. Mi pedig még a biztosat is szeretjük bebiztosítani. Ezért a fogbeültetés alatt „menet közben” is van mód a speciális és nagy pontosságú RVG (radiovisiograph) segítségével mindent lépésről lépésre ellenőrizni. A fogbeültetés esetleges szövődményeit, az azokkal kapcsolatos hiteket és tévhiteket pácienseink gyakran ismételt kérdései alapján az alábbiakban szedtük sorba.

Duzzanat a fogbeültetés után

Mint minden műtéti beavatkozást követően, az implantáció után is számolhatunk ún. szöveti reakcióval, ami teljesen normális, kísérő jelenség. Oka sokrétű, nagysága a fogbeültetés kíméletes kivitelezésével jelentős mértékben csökkenthető. Ezért van, hogy az ínymetszéssel nem járó CAD/CAM módszer, az ún. „guided surgery” fogbeültetés után, gyakran szinte alig vagy csupán elhanyagolható duzzanat jelentkezik. Tévhit azonban, hogy az oka gyulladás. Hátterében valójában szöveti reakció miatt megjelenő vízszaporulat - idegen szóval oedema - áll. Mértékét a fogbeültetés érzéstelenítésének teljes elmúltát követően gyógyszertárban kapható hűtőzselével jelentős mértékben csökkenthetjük.

Fájdalom a fogbeültetés után

Hála a gondos és steril előkészítésnek, valamint a kíméletes beavatkozásnak, a fogbeültetés során pácienseink ritkán számolnak be fájdalomról, mely maximum 48 óráig tart és fájdalomcsillapítóval jól kontrollálható. Hátterében nem gyulladás, hanem legtöbbször a fogbeültetés utáni arcduzzanat okozta feszülés és a sebgyógyulás miatti szöveti reakció áll.

Gyulladás a fogbeültetés után

fogbeültetés gondos előkészítésének és az alkalmazott teljesen steril körülményeknek köszönhetően rendelőnkben rendkívül ritka szövődmény a gyulladás. Megelőzése miatt nagyon fontos, hogy az orvosi utasításokat mindig maradéktalanul tartsuk be, gyanú esetén pedig azonnal vegyük fel a kapcsolatot a kezelő orvosunkkal.

Ér-, idegképletek sérülése a fogbeültetés során

A fogbeültetés technikájából fakadóan gyakran sérülnek pici erek, parányi idegek. Ez azonban semmiféle maradandó károsodást, érzéskiesést nem okoz. Probléma akkor van, ha nagy ér-, idegképlet (mint amilyen az alsó állcsontot ellátó ér-, idegfonat) sérül a fogbeültetés során. Kellő tapasztalattal és az implantáció gondos előkészítésével, valamint kivitelezésével mindez azonban megelőzhető. Ezen túlmenőleg a fogbeültetés biztonságát fokozzák még azok a fejlett technológiák is, amelyeket rendelőnkben rutinszerűen alkalmazunk. Ilyenek a CAD/CAM módszer (guided surgery), vagy az RVG (radiovisiograph), amivel „menet közben” is ellenőrizhetjük az ellátást, akár lépésről lépésre. Mindezeknek köszönhetően büszkék vagyunk arra, hogy rendelőnkben fogbeültetés során ilyen szövődmény nem fordult elő!

Orrüreg sérülése a fogbeültetés során

Az orrüreg a felső frontfogak implantációjakor sérülhet. A fogbeültetés gondos előkészítésével és kivitelezésével megelőzhető. A CAD/CAM technika (guided surgery) és az RVG  (radiovisiograph) ilyenkor is nagy segítség.

Orrmelléküreg sérülése a fogbeültetés során

Az orrmelléküreg megnyílása a felső őrlők implantációjakor fordulhat elő. Ekkor is a fogbeültetés megfelelő előkészítése és kivitelezése, azaz a nem kívánt szövődmény megelőzése a legcélravezetőbb. Nálunk nagyon ritka szövődménynek számít. Ezen esetek 100%-a pedig olyankor történik, amikor a fogbeültetés során az orrmelléküreg területén csontot kell pótolni. Ilyenkor a belső, nagyon vékony nyálkahártya megnyílhat. Megfelelő ellátást követően azonban ez nem okoz problémát. Bár a szakirodalomból ismert, hogy az orrmelléküreg megnyílása miatt a fogbeültetés nem végezhető el azonnal, nálunk - tekintettel a kevés ilyen esetre és ennek köszönhetően a nagyobb odafigyelés lehetőségére - ilyen még nem fordult elő.

Megosztás


Kapcsolódó cikkek


Equus Dent-A-Lux Kft. © 2020 | Adatvédelmi tájékoztató (46)